Ο Σεπτέμβρης εμφανίστηκε στα κίτρινα με το γνώριμο μελαγχολικό του ύφος,
παίρνοντας τη θέση του γλεντζέ Αύγουστου κι εμείς μαζεύουμε μαγιό και πετσέτες από την απλώστρα
και τα στριμώχνουμε στη βαλίτσα μας, πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.
Η Λευκάδα μας μάγεψε με την ομορφιά της, το Ιόνιο έβαψε γαλάζια την ψυχή μας,
οι παραλίες ερημώνουν και το κύμα αφήνεται να σβήνει τα μηνύματά μας στην άμμο.
Η βαλίτσα μας όμως δεν κλείνει γιατί περιμένει τα καλούδια της Λευκάδας που πρέπει
οπωσδήποτε ένας επισκέπτης να πάρει μαζί του, φεύγοντας από το νησί .
Και ποια είναι αυτά;
Πέρα από τα καθιερωμένα (λίγη άμμο, μερικά βότσαλα) θα πάρουμε μαζί μας μερικά
εκλεκτά και μοναδικής νοστιμιάς τοπικά προϊόντα για να πάρουμε τη γεύση της Λευκάδας
μαζί μας.
Θα πάρουμε λοιπόν υπέροχες «κάλοψες» φακές Εγκλουβής.
Μοναδικές στη γεύση συνοδεύονται απαραίτητα με τη Λευκαδίτικη συνταγή μαγειρέματος.
Πιθανόν να τη δοκιμάσατε στη Γιορτή της Φακής, τον Αύγουστο στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου που
φύονται ή σε κάποια από τα ταβερνάκια στην Εγκλουβή και σίγουρα δεν θα σας άφησε
ασυγκίνητους.
Θα τη βρείτε σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη και κατευθείαν στους
παραγωγούς της Εγκλουβής.
Θα πάρετε τραγανά, πεντανόστιμα λαδοκούλουρα που θα συνοδεύσουν μοναδικά τον
καφέ ή όποιο ζεστό σας ρόφημα αργότερα στα πρώτα κρύα του φθινοπώρου αλλά και
σκέτα ή με τη συνοδεία μελιού ή τυριών.
Χαρακτηριστικό έδεσμα της Λευκάδας, συναντάται σε κάθε φούρνο του νησιού και διατηρούνται αρκετό διάστημα.
Θα πάρετε λαδόπιτα, το γλύκισμα για κάθε περίσταση του νησιού.
Αποτελούσε το κέρασμα σε μέρες γιορτινές, σε μυστήρια ζωής και θανάτου αλλά και τη βασιλόπιτα τη μέρα της
Πρωτοχρονιάς. Λέγεται και «χουσμερή».
Λάδι, ζάχαρη και αλεύρι τα βασικά απλά συστατικά της ανακατεύονται γερά για να δώσουν αυτή την υπέροχη πίτα.
Κάποιοι θα την μπερδέψουν με χαλβά, αλλά δεν είναι ούτε καν θυμίζει τη γεύση του.
Θα την βρείτε κι αυτή σε φούρνους του νησιού και σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη της Λευκάδας.
Θα πάρετε τον απόλυτο μεζέ για τσίπουρο ή ουζάκι, σαλάμι και λουκάνικα Λευκάδας,
απευθείας από τους τοπικού παραγωγούς.
Γνωστά σε όλη την Ελλάδα, τα συναντάμε και σε υπεραγορές, αλλά σίγουρα η γεύση τους όταν τα παίρνετε ολόφρεσκα από τις τοπικές
βιοτεχνίες είναι αξεπέραστη.
Θα πάρετε Λευκαδίτικο μέλι. Ο νότος το νησιού φημίζεται για αυτό. Τοπικοί παραγωγοί
πωλούν το μέλι και τα προϊόντα του σε πολλά σημεία στο Κομηλιό, το Δράγανο, το Αθάνι
και αλλού.
Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε κρασί, το περίφημο βαρτζαμί (υπάρχουν αρκετά
λευκαδίτικα οινοποιεία) αλλά και λάδι από τοπικούς παραγωγούς (κάποιοι βραβευμένοι).
Πέρα από τη γεύση μπορείτε να βρείτε υπέροχα προϊόντα χειροτεχνίας ή και κοσμήματα
με την μοναδική καρσάνικη βελονιά, μια βελονιά κεντήματος που κρύβει μια μοναδική
ιστορία πίσω της αφού την εμπνεύστηκε και τη διέδωσε μια γυναίκα με αναπηρία και στα
δυο της χέρια.
Αν λοιπόν η βαλίτσα σας γεμίσει με όλα αυτά, τότε θα δεχτεί να κλείσει και με να σας
επιτρέψει την επιστροφή στην καθημερινότητα, γεμάτοι όμως όμορφες εμπειρίες που θα
έχουν χορτάσει όλες τις αισθήσεις σας.
Καλό φθινόπωρο.